SaS: Pracujúcim dôchodcom by sa mali dávky zvyšovať častejšie

09.07.2012 Bratislava

Bratislava 9. júla (TASR) - Pracujúcemu Slovákovi, ktorý zároveň poberá dôchodok, by sa mala táto dávka prepočítavať raz ročne. "Namiesto toho, aby sa mu dôchodok zvýšil jednorazovo po zániku dôchodkového poistenia sa suma, o ktorú sa zvýši dôchodok, rozloží v čase," zdôvodňujú navrhovanú zmenu v zákone o sociálnom poistení poslanci za SaS Jozef Mihál a Lucia Nicholsonová.

V súčasnosti totiž môže starobný dôchodca pracovať, a tak si zároveň pri väčšine pracovných pomerov zo svojej mzdy odvádza dôchodkové poistenie. Týmto odvodom si zvyšuje dôchodok, ktorý mu však Sociálna poisťovňa prepočítava až po ukončení poistenia. "V praxi sa však vyskytujú prípady, kedy dôchodca pracuje niekoľko rokov a najmä v prípade SZČO v slobodnom povolaní," zdôvodňujú návrh, ktorý predložili do Národnej rady SR.

Poslanci upozorňujú, že takýchto dôchodcov je približne 80.000, čo sa ešte zvýši po zavedení plánovaného zodvodnenia dohôd. "Tým sa mnohí dôchodcovia pracujúci v súčasnosti len na základe dohody stanú prispievateľmi do systému. Zároveň sa tým zvýši pravdepodobnosť, že definitívne skončenie pracovnej činnosti dôchodcu sa výrazne posunie, čím sa posunie aj zánik dôchodkového poistenia, ktoré je v súčasnosti jediným dôvodom na prepočítanie starobného dôchodku," dodávajú.
 

Vyberte región